Skip to content

Mestring av psykisk helse for studenter

student hos psykolog samtale

Hvis du er en student, kan livet bli veldig travelt i visse perioder, med eksamener og tidsfrister hengende over deg. Det kan være vanskelig å vite om du bør prioritere repetisjon, nytt stoff, eller jobbsøknader, arbeidserfaring, og videre studier.

Alt dette er viktig, men vil nok lide om du ikke setter av tid til å ta vare på din egen psykiske velvære. Dersom du har større problemer og utfordringer kan du velge å ta kontakt med skolepsykologen eller få time raskt på dagen hos Onlinepsykologene, ved selvmordstanker eller nylige selvmordsforsøk ring legevakten, telefon 116 117.

For å hjelpe deg med dette har vi skrevet ned noen enkle punkter som kan hjelpe deg med å takle stress, samt ta bedre vare på din psykiske helse.

Ikke ta på deg for mye

De fleste campuser har et stort antall aktiviteter og ressurser de kan tilby, med noe som passer for alle: Disse kan variere fra vanlige studentsamfunn og sportslag, til mer særegne klubber som birøkting, vinsmaking, og kajakkturer.

Studentsamfunn kan være flotte steder å lære nye ferdigheter, møte folk, trene, være kreativ, og generelt koble av etter en dag med studier.

De fleste studenter føler at tiden går relativt raskt på universitetet. Med så mange tilgjengelige aktiviteter kan det være fristende å melde deg inn i mer enn det som er fornuftig.

Men ikke bli revet med.

Å forplikte deg til for mange ting kan få deg til å føle deg stresset, og gjør det ofte nødvendig å rasjonere tiden din. Det er viktig å huske at dine fremtidige søknader ikke kommer til å dømmes ut fra antall ting du har gjort. Kvalitet er akkurat like viktig som kvantitet. Du kommer muligens bedre ut ved å forplikte deg til færre mål og fullføre dem med en høyere standard.

Hvis ting blir stressende er det lurest å prioritere studiet ditt. Så kan du se hvor mye tid du har til ekstra-kurrikulære aktiviteter som gjør en positiv forskjell for den generelle lykken din.

Utslitt student som tar seg til øynene

Finn tid for venner

Når du er travel med studier, er ofte vennskap det første som lider.

Det er altfor enkelt å utsette den lunsj-avtalen, eller å utsette å svare på de meldingene. Men når du bruker lange timer fremfor en pc-skjerm eller flyr gjennom repetisjons-notater, kan litt menneskelig kontakt gjøre deg godt.

Hvis det begynner å føles som at stresset ditt gradvis tar over livet ditt, er det viktig å ta steg for å sikre at det ikke gjør det ved å gjenvinne vennskapene dine.

Vennskap vil hjelpe deg med å sette bekymringene dine i perspektiv, og kan gi deg den uvurderlige stress-lettelsen kalt latter. Så ikke skyv dem vekk. Prøv å sette av tid til vennene dine hver dag, selv om det bare betyr at du presser inn en rask telefonsamtale fra biblioteket.

Ha en sunnere livsstil

I disse dager vet vi alle hvilken positiv påvirkning en sunn livsstil kan ha på vår fysiske velvære. Det er derimot lite som er sagt om fordelene som trening og et balansert kosthold kan ha for vår mentale helse.

Når man har lite tid kan det være enkelt å være avhengig av mikrobølgemat, takeaway, og Fjordland. Men studier har vist at å spise friske grønnsaker og begrense sukkerinntak kan fremme god mental helse.

Prøv å lage noe i begynnelsen av uken som vil gi deg noen måltider, og ta med deg matboks til universitetet. Sørg for at du også får inn litt mosjon hver dag for å øke endorfin-nivåene dine. Dette trenger ikke å trekke fra studie-rutinen din – en kjapp gåtur til laben eller biblioteket kan hjelpe (i tillegg til å bruke trappen når du kommer dit).

Å få en god natt søvn er også en flott måte å få deg selv til å føle deg bedre og lykkeligere gjennom dagen.

Hvis du har vansker med å sove, prøv å unngå skjermer og sterke lys et par timer før leggetid. Dette gir deg tid til å koble av fra e-poster og sosiale media, og vil hjelpe kroppen din med å produsere melatonin, som forhåpentlig vil gjøre det enklere for deg å få kvalitetssøvn.

Unn deg noe

Det er enkelt å få skyldfølelse når man tar en pause fra studier for å gjøre noe fornøyelig som å se TV, eller til og med noe nødvendig som spising.

Mange studier har derimot vist at å jobbe i korte stunder med mange pauser er bedre for arbeidet og den psykiske helsen din enn å studere i lange perioder. Noen ganger er rett og slett ikke svaret å bekymre seg i timesvis over et lite stykke arbeid.

I stedet, hvis du føler at du treffer en metaforisk murvegg, sett av litt tid for å unne deg med noe fornøyelig.

Se en film, ta et bad, bak en kake, les en dårlig novelle. Gjør hva enn som får deg til å føle deg mest avslappet, slik at når du kommer tilbake til arbeidet neste dag, vil du være i stand til å takle det med friske øyne.