Skip to content

Våre beste pengeråd til studenter

Nå som du har blitt student har du mer frihet til å bestemme hvordan du skal bruke pengene dine. Med den friheten kommer også ansvaret for å bruke dem på en ansvarlig måte. Det er sånn det er når du bor for deg selv – du får bestemme. Og det er også du som får oppleve konsekvensene av valgene du tar, enten de er kloke eller ikke så kloke. 

For å hjelpe deg med å oppleve litt flere av de positive konsekvensene som kommer fra gode pengevalg, har vi satt opp våre beste pengeråd til studenter. 

1. Ta kontroll

Som student er det dessverre altfor lett å ignorere hvordan man håndterer pengene sine, siden man har så mye annet å tenke på når man skal tilpasse seg til studielivet. Men det er rett og slett helt nødvendig å utvikle gode pengevaner fra starten, og universitetet er et perfekt sted for deg å ta kontrollen og bli mer ansvarlig med pengene dine. Det kan være tøft i starten, men du klarer det. 

2. Sett opp et budsjett

Et av de beste vanene du kan bygge for å holde styr på pengene dine, er å sette opp et budsjett. Hvor mye penger får du fra hvilke kilder hver måned?

  • Studielån og stipend
  • Støtte fra foreldre
  • Deltidsjobber

Og hvilke kostnader har du innenfor ulike områder? 

  • Skolebøker og utstyr (ofte engangssum i starten av semesteret)
  • Mat
  • Fester
  • Transport
  • Leie

Sett opp alle inntekter og kostnader i et Excel-ark, og prøv å tilpass pengebruken din slik at du alltid har litt til overs for nødstilfeller, og kanskje til og med sparing. Budsjettering trenger ikke å være vanskelig – det sentrale er å bare gjøre det jevnlig. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang, så har inkassoselskapet Lindorff satt opp en enkel guide til budsjettering

3. Bruk kreditt på en klok måte

Hvis du ikke har benyttet deg av kredittkort eller forbrukslån før nå, så kan det være lurt å forstå noen enkle ting om hvordan det fungerer. To viktige punkter er at kreditt må betales tilbake, og det bør brukes sparsommelig.  

Hvis det er slik at du må bruke kreditt til å for eksempel betale for en bil, eller en spontan reise med andre studenter, så bør du lete etter de beste tilbudene ved å sammenligne ting rentene de ulike bankene tilbyr. Nettavisen har satt opp en oversikt over billige forbrukslån i 2021 som du kan bruke, og på sammenligningstjenesten Lånfordeg.no kan du få gratis tilbud om forbrukslån på dagen med lav rente fra ulike banker. Flere av våre lesere har sendt oss disse ressursene, i håp om at det kan hjelpe andre studenter – noe vi alltid er glad for å ta imot. 

Husk at det er klokest å begynne med lave beløp, og å betale dem ned raskt. Slik bygger du erfaring med å ta opp kreditt og forbrukslån. Etter hvert som at du føler deg mer komfortabel, og mer sikker på at du får til å betale ned summene du låner, så kan du låne større summer (hvis du har behov for det). 

4. Skaff deg en jobb

Vi er klar over at universitetet medfører en stor arbeidsmengde. Du har mange kurs, innleveringer, og studier å gjennomføre. I tillegg har du jo så klart sosialisering og fritidsaktiviter du vil være med på. 

Samtidig kan pengene du tjener fra en deltidsjobb være en viktig måte å finansiere studiet på. Studielånet har jo utrolig lave renter og greier, men det ideelle er uansett å tjene (ihvertfall en del av) de pengene selv – det føles ganske bra å ha inntekt også.